Tuesday, December 21, 2021

Urainium dating

Urainium dating



Hovedmeny. Perioder Epoker, urainium dating. Når det gjelder uranserier, er den stabile kjernen bly. Av alle isotopiske dateringsmetoder som brukes i dag, er uran-bly-metoden den eldste og, når den gjøres nøye, den mest pålitelige. Urainium dating Uran kommer i to vanlige isotoper med atomvekter på, og vi kaller dem U og U. Lamarsh, A.





Nettstednavigering



Av alle isotopiske dateringsmetoder som brukes i dag, er uran-bly-metoden den eldste og, når den gjøres nøye, den mest pålitelige. I motsetning til alle andre metoder har uran-bly en naturlig krysssjekk innebygd som viser når naturen har tuklet med bevisene.


Uran kommer i to vanlige isotoper med atomvekter på, og vi kaller dem U og U. Begge er ustabile og radioaktive, og avgir kjernefysiske partikler i en kaskade som ikke stopper før de blir bly Pb. De to kaskadene er forskjellige - U blir Pb og U blir Pb. Det som gjør dette nyttig er at de forekommer med forskjellige hastigheter, uttrykt i halveringstiden, den tiden det tar for halvparten av atomene å forfalle.


U—Pb-kaskaden urainium dating en halveringstid på millioner år og U—Pb-kaskaden er betydelig langsommere, med en halveringstid på 4. Så når et mineralkorn dannes spesifikt, når det først avkjøles under fangsttemperaturen, stiller det effektivt uran-bly-"klokken" til null. Blyatomer skapt av uranråtnelse fanges i krystallen og bygges opp i konsentrasjon med tiden.


Hvis ingenting forstyrrer kornet for å frigjøre noe av dette radiogene blyet, urainium dating, dating det er enkelt i konseptet.


Favorittmineralet blant U-Pb-datere er zircon ZrSiO 4 av flere gode grunner. For det første liker dens kjemiske struktur uran og hater bly, urainium dating. Uran erstatter lett zirkonium mens bly er sterkt utelukket. Dette betyr at klokken virkelig er satt på null når det dannes zirkon. For det andre har zirkon en høy fangsttemperatur på °C. Klokken blir ikke lett forstyrret av geologiske hendelser – ikke erosjon eller konsolidering til sedimentære bergarter, ikke engang moderat metamorfose. For det tredje er zirkon utbredt i magmatiske bergarter som et primært mineral.


Dette gjør det spesielt verdifullt å datere disse bergartene, som ikke har noen fossiler som indikerer deres alder. For det fjerde er zirkon fysisk tøff og lett å skille fra knuste steinprøver på grunn av dens høye tetthet. Andre mineraler som noen ganger brukes til uran-bly-datering inkluderer monazitt, titanitt og to andre zirkoniummineraler, baddeleyitt og zirconolite, urainium dating. Imidlertid er zirkon en så overveldende favoritt at geologer ofte bare refererer til "zirkondatering.


Men selv den beste geologiske urainium dating er ufullkomne. Datering av en stein innebærer målinger av uran-bly på mange zirkoner for å vurdere kvaliteten på dataene. Noen zirkoner er åpenbart forstyrret og kan ignoreres, mens andre saker er vanskeligere å bedømme. I disse tilfellene, urainium dating, concordia-diagrammet er et verdifullt verktøy.


Tenk på concordia: når zirkoner eldes, beveger de seg utover langs kurven. Men nå forestille seg at noen geologiske urainium dating forstyrrer ting for å få blyet til å rømme. Det ville ta zirkonene på en straight urainium dating tilbake til null på concordia-diagrammet. Den rette linjen tar zirkonene av concordiaen.


Det er her data fra mange zirkoner er viktige. Den urovekkende hendelsen påvirker zirkonene ulikt, fjerner alt blyet fra noen, bare en del av det fra andre og lar noen være urørt. Resultatene urainium dating disse zirkonene plotter derfor langs det urainium dating linje, og etablerer det som kalles en discordia.


Tenk nå på discordia. Hvis en million år gammel stein blir forstyrret for å skape en discordia, så er uforstyrret i ytterligere en milliard år, vil hele discordia-linjen migrere langs konkordiaens kurve, og alltid peke på urainium dating alder på forstyrrelsen, urainium dating.


Dette betyr at zirkondata kan fortelle oss ikke bare når en stein dannet seg, men også når viktige hendelser skjedde i løpet av dens levetid. Den eldste zirkonen som er funnet er fra 4. Med denne bakgrunnen i uran-bly-metoden, kan du ha en dypere forståelse av forskningen presentert på University of Wisconsins " Earliest Piece of the Earth "-side, inkludert papiret i Nature som kunngjorde rekorddatoen. Del Flipboard-e-post. Av Andrew Alden Andrew Alden. Andrew Alden er en geolog med base i Oakland, California.


Han jobber som forskningsguide for U.S. Geologisk undersøkelse. Lær om vår redaksjonelle prosess, urainium dating. Utvalgt video. Siter dette artikkelformatet. Alden, Andrew. Uran-bly dating. kopiere sitat, urainium dating. Arkeologisk datering: Stratigrafi og seriasjon, urainium dating. Bergartens opprinnelse ved petrologiske metoder. Geologiske kart over urainium dating 50 USA.


Geologisk tidsskala: eoner, epoker og perioder, urainium dating. Noen få steiner som inkluderer silikatmaterialer. Alt du trenger å vite om kull.





forbudte datingsider i afrika



Hovedmeny. Uran-bly-datering er basert på måling av det første og det siste medlemmet av uranserien. Uran-bly-datering er en av de eldste radiometriske dateringsmetoder. Strålingsdosimetri. e -λt En av de eldste radiometriske dateringsmetodene er uran-bly-datering. Det vil si: Uran-bly dateringsmetode utføres vanligvis på mineralet zirkon. Jordens alder — Uran-bly-datering Jordens alder er omtrent 4. Strålebeskyttelse: Knoll, Glenn F.


ISBN Stabin, Michael G. Martin, James E. Flyktninghjelpen, atomreaktorens konsepter U. Institutt for energi, kjernefysikk og reaktorteori. DOE Fundamentals Handbook, bind 1 og 2.


Januar kjernefysikk og reaktorfysikk: J. Lamarsh, Introduction to Nuclear Reactor Theory, 2. utg. Pre-Julian Roman Original Julian Proleptic Julian Revidert Julian.


gregoriansk proleptisk gregoriansk gammel stil og nye stildatoer Adopsjon av den gregorianske kalenderen Dobbel dating. Lunisolar Hebraisk , Hindu Solar Lunar Islamic Astronomisk årstallering. Kinesisk sexagenær syklus Geologisk kalender Iransk ISO ukedato Mesoamerikanske Maya Aztec Vintertelling New Earth Time.


Kosmisk kalender Ephemeris Galaktisk år Metonisk syklus Milankovitch-sykluser. Dyp tid Geologisk historie om jorden Geologiske tidsenheter. Global Standard Stratigraphic Age GSSA Global Boundary Stratotypeseksjon og punkt GSSP. Kronostratigrafi Geokronologi Isotop geokjemi Loven om superposisjon Luminescensdatering Samarium—neodymdatering.


Aminosyreracemisering Arkeomagnetisk datering Dendrokronologi Iskjerne Inkrementell datering Lichenometri Paleomagnetisme Radiometrisk datering Radiokarbon Uran—bly Kalium—argon Tefrokronologi Luminescensdatering Termoluminescensdatering. Fluor absorpsjon Nitrogen dating Obsidian hydrering Seriasjon Stratigrafi. Molekylær klokke.


Kronikk Ny kronologi Synkronoptisk visning Tidslinje År null Floruit Terminus post quem ASPRO kronologi. Kategorier : Radiometrisk dating.


Skjulte kategorier: Artikler med kort beskrivelse Kort beskrivelse matcher Wikidata. Navigasjonsmeny Personlige verktøy Ikke innlogget Diskusjon Bidrag Opprett konto Logg inn. Navneområder Artikkel Talk. Visninger Les Rediger Vis historikk. Hovedside Innhold Aktuelle hendelser Tilfeldig artikkel Om Wikipedia Kontakt oss Donere.


Hjelp Lær å redigere fellesskapsportal Nylige endringer Last opp fil. Hva lenker her Relaterte endringer Last opp fil Spesialsider Permanent lenke Sideinformasjon Sitere denne siden Wikidata-element. Last ned som PDF Utskriftsvennlig versjon. العربية Català Deutsch Español Français Gaeilge Bahasa Indonesia Italiano עברית Nederlands 日本語 Norsk bokmål Русский Enkelt Engelsk Suomi Svenska Türkçe Українська 中文 Rediger lenker. Wikibook Historical Geology har en side om emnet: Andre isokronmetoder.


Wikibook Historical Geology har en side om emnet: U-Pb, Pb-Pb og fisjonsspordatering. Konsepter Dyptid Jordens geologiske historie Geologiske tidsenheter. Uran erstatter lett zirkonium mens bly er sterkt utelukket. Dette betyr at klokken virkelig er satt på null når det dannes zirkon. For det andre har zirkon en høy fangsttemperatur på °C. Klokken blir ikke lett forstyrret av geologiske hendelser - ikke erosjon eller konsolidering til sedimentære bergarter, ikke engang moderat metamorfose.


For det tredje er zirkon utbredt i magmatiske bergarter som et primært mineral. Dette gjør det spesielt verdifullt å datere disse bergartene, som ikke har noen fossiler som indikerer deres alder. For det fjerde er zirkon fysisk tøff og lett å skille fra knuste steinprøver på grunn av dens høye tetthet.


Andre mineraler som noen ganger brukes til uran-bly-datering inkluderer monazitt, titanitt og to andre zirkoniummineraler, baddeleyitt og zirconolite. Imidlertid er zirkon en så overveldende favoritt at geologer ofte bare refererer til "zirkondatering. Men selv de beste geologiske metodene er ufullkomne. Datering av en stein innebærer målinger av uran-bly på mange zirkoner, og deretter vurdere kvaliteten på dataene. Noen zirkoner er åpenbart forstyrret og kan ignoreres, mens andre saker er vanskeligere å bedømme.


I disse tilfellene er concordia-diagrammet et verdifullt verktøy. Tenk på concordia: når zirkoner eldes, beveger de seg utover langs kurven. Men forestill deg nå at en eller annen geologisk hendelse forstyrrer ting for å få blyet til å rømme. Det ville ta zirkonene på en rett linje tilbake til null på concordia-diagrammet. Den rette linjen tar zirkonene av concordiaen. Det er her data fra mange zirkoner er viktige.

No comments:

Post a Comment